Yağmur Oluğu

Çatı oluk izolasyonu ve temizleme İstanbul 2021

Önceleri çatı yağmur oluğu çoğunlukla çeşitli metallerden veya plastikten üretim oval şeklinde idiler. 2000’lerden sonra kalın, pvc köşeli geniş dereler daha çok tercih edilmeye başlandı.

Asma dere terimi de eş anlamlı olarak kullanılır oluklar için. Çünkü yağmur oluğu %99 oranında bina saçak uç kenarlarında özel kelepçesi ile asılır. Nadiren veya özel durumlarda gizli dere şeklinde kullanılır.

Metalden özel üretim asma dereler şuan bir çok sanayi tesisinde ve konutta hayla tercih edilmekte. Bu durum bir çok sebeple tercih edilebilir.

Mesela metal dereler özel üretimle her ölçüde yaptırabilir. Genelde derelerde sonradan çıkan ilk sıkıntı ek yerleridir. O yüzden ek yerleri montaj izolasyonu önemlidir.

■ Kaliteli bir dere iyi bir işçilikle montajı yapılırsa en az 30 yıl iş görmesi lazım. Ama düzenli olarak yılda bir dere içleri temizlenmelidir. Çünkü zamanla atıkla dolar, buna dikkat etmek lazım.

Çatı Yağmur Oluğu Nedir?

Yapıların üstünde toplanan yağmur suyunu güvenli bir şekilde tahliyesini sağlayan çatı saçak kenarlarındaki kanallardır.

Dünya genelinde oluk yapımında kullanılan bazı malzemeler
PVC plastik, dökme demir, galvanizli çelik, bakır, çinko, dökme yada haddelenmiş alüminyum, katkılı çimento, ahşap ve bambu vb. Bazı yerlerde taşlar oyularak yapılmış oluk örnekleri de vardır. Azda olsa bir çok farklı malzeme kullanma örnekleri de bulunabilir.

Asma dere temizleme fiyatı iste

Oluk montaj ve onarım işleri itina ile yapılır

Ara👉🏻 0216 508 1840 – 0533 201 8163  

Hızlı ve Kolay

Asma dere (yağmur oluğu) ne işe yarar?
• Yağmur sularının binaların dış cephe ve çatılarına zarar vermeden aktarılmasını sağlar
• Suyun kontrolsüz bir şekilde akarak aşağıda duran veya hareket eden şeylere zarar vermesini engeller
• Su olukları istenmeyen şekildeki akışları engelleyerek bina temel ve bodrumlarına su baskınlarını da önler

Çatı izolasyonun tam sağlıklı olması için oluklarında görevini iyi yapması lazım.

Oluk Modelleri – Şekilleri
Esas olarak üç tip oluk kullanılır. Bunlar K-Tarzı, Kare ve Yuvarlak modellerdir.
Piyasada en çok dekoratif veya köşeli (150’lik) çatı oluğu modelleri kullanılır. Dekoratif modeli tam köşeli veya oval diyemeyiz, ama köşeli dere benzeridir.
Köşe hatları yumuşatılmıştır estetik görüntü için. Pvc asma dereye (oluk) alternatif olarak tercihe bağlı eksiz çekme metalden veya farklı metallerden oluk uygulamalarda var.

Çatı Yağmur Oluğu Montajı Nasıl Yapılmalı?
• Kelepçelerin tırnakları oluğu kavrayacak şekilde monte edilmelidir.
• Diğer önemli bir kural 2 kelepçe arasındaki mesafe 70 cm’yi geçmemelidir
• Köşelerde köşe oluğu kullanılmalı, aksi takdirde kesip birleştirme ile köşe yapılmamalı. Gerekmedikçe fazla ek girmemeli ve tam boy kullanılması daha iyidir
• Ek yerlerine ikinci bir tedbir olarak poliüretan mastik ve tangit sürülebilir. Su gider deliklerine doğru meyilli olmalı
• Birinci dereceden tehlikeli işler arasında yer alır, bundan dolayı iş güvenliği tedbirleri alınmadan çalışılmamalıdır. Özellikle emniyet kemeri takılmalı

Çatı Asma Dere veya diğer adı ile Çatı Oluğu tavsiyeleri
• Ek yerlerindeki su izolasyonu sorunlarını zamanında çözün
• Asma dere deliklerine yaprak tutucu aparat takın
• Oluk su yalıtımı güvende olması için ek yerlerine kaliteli kuruduktan sonra yumuşak kalan PU mastik çekin
• Mutlaka 2 yılda bir çatıyı ve oluk içlerini temizleyin
• Asma dere su gider delikleri ve meyil terazisi yeterli olmalı

Çatı Oluğunun Gelişimi

Tarihte bilinen ilk yağmur suyu sistemleri Romalılar da görülür. Orta çağda bir çok gelişmiş şehirde çatılarda ahşap veya kurşun kaplı oluklar yapılırdı. Daha sonra sanayi devrimi ile birlikte kullanılan ürün çeşidi artmıştır.

Yağmur Oluğu Ek Parçaları; Manşon, manşet, iç-dış dirsek, körtapa, dirsek, çatal, iniş profili, kelepçe, kilitli profil iniş kelepçesi, redüksiyon
Yağmur oluğu ( asma dere) montajlı hali. Asma dere elemanları çoğu bu temsili görselde gözüküyor.