Mantolama Nedir?

bina mantolaması 2021

Mantolama nedir ve manto kelimesi ile olan ilişkisini bulmaya çalışacağız bu yazıda. Derinlemesine ve doğru bilgiler ışığında araştırmamızı yapmaya çalıştık.

İlginç sonuçlara ulaştık ve merek edenlere harika bir yazı olacağını tahmin ediyoruz.

Manto kelimesinin etimolojisi; Proto Hint-Avrupa dilindeki ayak anlamına gelen pê, pa, pi sözcüklerinin evrimleşmesi ortaya çıkmıştır. Bu sözcüklerden de menh, pehn kelimeleri türemiştir. Ayağa giyilen veya ayakla basılan ezilen anlamlarına gelir.

Daha sonra bu kelime evrim sürecinde aldığı takılarla sadece omuza atılan büyük örtü veya giysi anlamlarında kullanılmaya başlandı.

Manto kelimenin çeşitli dillerde yazılış biçimi; mantilaz, mantle, mantel, mantil, manto, mantos mantlos, manteau ve mantalos vb.

Ayrıca bilim adamları yer kabuğun altındaki dünyaya saran en kalın tabakaya da manto demişler. Yani kısaca manto giyilen, kaplayan, saran anlamlarında bir çok yerde karşımıza çıkabilir.

Mantolama nedir? Bir şeyi dış etkenlerden koruyan ve örten kaplamaya mantolama denir genel anlamda.

Mantolama kelimesinin anlamı; Manto kelimesi bugünkü anlamı ile örtü ve kaplama anlamına geldiğinden Türkçeden de “-lama” ekini alarak manto-lama olmuştur. Yani bir şeyi kaplamak sarmak anlamına gelir.

Anlaşılacağı gibi mantolama yapı harici bir çok alanda da kullanılabilecek bir kelimedir. Bir insanda çok soğuk bir havada palto veya mantosunu giyip evinden çıkarken oda aslında mantolanmış halde çıkmış olur soğuğa karşı.

Bina anlamında mantolama dediğimizde binayı olumsuz hava şartlarına karşı giydirme sarma anlamı çıkar.

Yada bir yemekte etin kızartılırken yağla kaplanmasına da denir.

Yapılarda Mantolama Nedir?

Mantolama ortamdan içeri veya dışarı ısı, ses, yangın ve su akışını engelleme ve en aza indirmede kullanılan yöntemlerin birine veya toplamına mantolama denir.

Mantolama sadece ısı yalıtımla alakalı bir kelime değildir. Örnek dış cephede taşyünü ile yapılmış iyi bir mantolama ısı, ses ve yangın yalıtımlarını bir arada sağlamış olur.

Binalarda mantolama tarihi; İnsanlar eski çağlardan beri çeşitli doğal malzemelerle barınaklarını sıcak tutmaya çalışmışlar. 19 yüzyıldan itibaren ise ilk modern ısı yalıtım levhaları üretilmeye başlandı. Gelişmiş şehirlerde 1950’lerden sonra binalara şimdikine benzer anlamda mantolamaya yapılmaya başlandı.

Bina mantolamaları için çok çeşitte ısı yalıtım malzemeleri üretilir. Yangın sınıfı B1 veya A1 olan vb. onlarca farklı ürün var. Ucuz ve uygulaması pratik olması açısından EPS köpük çok tercih edilir piyasada.

Mantolama fiyatı al

Ara👉🏻 0216 508 1840 – 0533 201 8163  

Hızlı ve Kolay

Dış cephe ısı yalıtımı farklı şekil ve malzemelerle ülkemizde yoğun olarak uygulanmaya başlandı son yıllarda. Buda enerji tasarrufu sağlayacağından genel anlamda ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.

👇👷🏻‍♂️Bina mantolaması nasıl yapılır izle

Yemekte Mantolama Nedir?

Mantolama kelimesi ayrıca bazı yemek pişirme tekniklerinde de kullanılır.

Bir çok ünlü şefin bu sözcüğü sık kullandığına hepimiz şahit oluyoruz.

Et, tavuk ve deniz ürünlerinin tavada mühürlendikten sonra bol tereyağı ile pişirilme esnasında kaşık ile etin etrafına kızaran yağı kaplama işlemine mantolama denir.

Tereyağına orama için sarımsak vb. bazı ürünler eklenebiliyor. Bu işlem hem etin kurumasını engeller hem de güzel aromalı bir lezzet katar.

Destek ol 1💲👉 patreon.com/MemoPakhat