Çatı tadilatı beklemeye gelmez. Çünkü işin içinde su oldu mu büyük sıkıntılar çıkıyor. Düzenli çatı bakım ve onarımı yapılmayan çatılar zamanla çürür ve haşerelere yuva olur.
Çatı içinde açıklıklar varsa kuşların yuva yeri olur. Kuş pisliği ve sesleri bir noktadan sonra rahatsızlık vermeye başlar. Bizce çatı sağlığı için en az 2 yılda bir çatı üstü ve altı temizlenmeli. Ayrıca en az 10 yılda birde genel bakımı yapılmalı çatıların.
Çatı tadilatı piyasada fiyat açısından bir çok sebep kaynaklı çok farklılıklar gösterir. Kullanılacak malzemenin çeşidi ve tadilatın genişliği burada belirleyici olur.
Çatı kelimesinin anlamını yada etimoloji kökeni nedir diğer bir yazımızda belirtmiştik.
Proto Hint-Avrupa dil ailesinde mekan, yer ve yapmak anlamlarına gelen cîh, ch, ca, ça, çê kelimelerinden türemiş olduğu sanılıyor. Aslında bu sözcükler bir ana kök sözcükten evrimleşmişler.
Örnek sanskritçe’de çhat ve çhatra sözcükleri bir yeri örtmek birleştirmek anlamlarına gelir. Hintçe’de çhatra şemsiye, çadır, gölgelik, koruma anlamlarına geldiği için Hinduizm’de kutsal bir kelimedir.
İnsanlar bu tür tadilatları yapmak istediklerinde haklı olarak iyi bir uygulayıcı ve uygun fiyat isteği başta gelir. Başarılı bir iş olması için acele etmeden ön hazırlık yapmakta fayda var. Ne tür bir malzeme uygun olur vb. şeyler için çeşitli uygulayıcılardan fikir almak gerekir.
Taşıyıcı iskeleti çürümüş çatılar zamanında müdahale edilmezse çok ciddi masraflar çıkarabilir. Genelde çatılarda ilk hasar derelerde (oluk) ve baca kenarlarında olur. Buralar zayıf noktalardır. O yüzden tadilat yaparken buralara yoğunlaşmakta fayda var.
Çatı Onarımında Dikkat Edilecekler
- Sağlıklı bir fiyat ve sorunların keşfi için en az 2 uygulayıcı ile görüşün
- Öncelikle yapılması gereken işler net bir şekilde tespit edilmelidir. Aksi durumda eksik yapılan uygulama işe yaramayabilir.
- İşçilik ve kullanılacak malzemelerin kaliteli olması şart. Buda doğru uygulayıcı seçmenizle alakalı
- Çatı firması veya ustası seçiminde güven sorunu yaşarsanız eğer, realde daha önce yaptıkları işleri yerinde görmenizde fayda var.
- Çatı tadilat işlerinde önemli olan doğru usta ve malzeme seçimidir. Doğru ustayı bulduğunuzda zaten malzeme seçiminde gerekeni yapar.
- Bu yukardaki maddeleri gerçekleştirirseniz eğer diğer detayların kendiliğinden doğru yola girme ihtimali çok yüksek.
Çatı bakım ve onarımı ile ilgili YouTube kanalımızda videolarımızı izleyin. En azından fikir açısından belki faydası olur size.
Çatıların gizli derelerinde sıkıntı varsa dış cephe sıva betonuna da büyük zarar verir. Kendiliğinden sıvaların düşmesi ve can-mal kaybına bile sebep olur. Bunun bir çok örneği maalesef yaşanıyor.
Çatı Tadilatı Fiyatları 2024
Çatı yapımı ne kadara mal olur, metrekare fiyatı ne kadar vb. soruların cevabı için bir uzman tarafından yerinde keşif yapılması lazım. Ortalama en düşük çatı onarım birim m² fiyatı 200₺ ve en yüksek ise 1000₺ civarı.
Çatı tamiri 2024 yılı için seçilen malzeme ve işçiliğe bağlı olarak değişkendir. Çatı tadilatı fiyatları 2024 yılında maalesef diğer yıllara göre çok yükseldi. Bunun sebebi de yaşanan yüksek enflasyon kaynaklıdır.
Çatı tamir fiyatlarını belirleyen önemli kriterler; Alan yaklaşık kaç m2, iskelet tipi nedir, kullanılacak malzeme kalitesi, çatı ne kadar yıpranmış vb. Aslında saymamız gereken başka diğer kriterlerde var.
Çatılar binaların en nemli bileşenlerinden biridir. O yüzden birinci sınıf kaliteli malzemeler kullanmak her zaman karlıdır. Hem işçiliği yapan usta-firma için, hemde işveren için avantajlı kaliteli malzeme kullanmak.
Çatı Onarımı Ne Zaman Yapılır?
Çatı kaç yılda bir onarım yapılır? Buna benzer sorular çok sık sorulur. Bahar ayları en ideal onarım zamanıdır. 2 yılda bir temizlik kontrolu yapılmalı mutlaka. 10 yılda bir genel bakım onarım yapılması sağlıklıdır.
Tamir yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli şeylerden biride yağışlı havalarda çalışma yapılmamalıdır. Çok aşırı sıcak güneşli havalarda bazen çalışmayı olumsuz etkiler.
Onarımı başlatmadan önce tüm hazırlıkların tamam olduğundan emin olmak lazım. Komple veya kısmi tadilat mı olacağı netleştikten sonra hazırlıklar yapılmalı. Bu tür işlerde yapılacak ufak hatalar ciddi sıkıntılar doğurabilir. O yüzden hesap kitap işlerini iyi planlamak isabetli olur.
Çatı katı tamiri kime aittir? Akıtan çatının tamir masrafını kim öder? vb. sorular çok sorulur. Kat Mülkiyet Kanunu’na göre çatı mutlak ortak alan olduğu için çatıda yapılan herhangi bir masrafta herkes katılmak zorunda.
Mantıken de bunun böyle olması zorunludur. Çünkü çatı olmasa bina binalıktan çıkar zamanla. Çatı bir binanın temel bir bileşenidir.